Kategorier
Okategoriserade

Lär dig rädda liv med en HLR-utbildning

Vet du hur du ska agera i ett skarpt läge? Hur gör du om en medmänniska plötsligt faller ihop på vägen framför dig och inte andas? De allra flesta har ganska höga tankar om sig själv och tror sig kunna agera på rätt sätt. Det är emellertid en sanning med viss modifikation och allting visar på att kunskap om HLR är något som gör skillnad. Har man genomfört en HLR-Utbildning i Stockholm och har kunskapen färskt i minne så blir det enklare att agera – snabbt och korrekt. Det är då man kan rädda liv. 

I många andra länder så är HLR något som man ställer som krav. Man avsätter tider i skolan, företag är tvungna att anordna utbildningar och exempelvis i Danmark så är kunskap om HLR ett krav för att man ska kunna få ta sitt körkort. I jämförelse med detta så är Sverige ganska eftersatt. Vi som privatpersoner tvingas på egen hand ta tag i saken och anmäla oss till en HLR-Utbildning i Stockholm, eller var vi nu än bor. Som med alla andra saker så blir det ofta si och så med detta. Man vill lära sig – men man har svårt att hitta luckorna i vardagen att avsätta för att lära sig HLR. 

Här kan man emellertid som företag göra skillnad. Genom att anmäla företaget till en HLR-Utbildning i Stockholm så kan man få utbildningen i fråga på plats i de egna lokalerna och där all utrustning – dockor att öva på, hjärtstartare med mera – tas med av företaget man anlitat. Utbildningen delas sedan in i olika moment och totalt så kanske det handlar om att avsätta en arbetsdag för ändamålet. Det handlar om en arbetsdag som sedan kan visa sig rädda liv och som ger en livslång kunskap om hur man de facto ska agera om olyckan är framme. 

Varför är en HLR-utbildning i Stockholm viktig? 

Varje dag så räknar man med att 25 personer i Sverige drabbas av plötsligt hjärtstopp. Det innebär att 10.000 personer drabbas och detta utanför sjukhus och i det privata livet. Ingen kan heller på förhand veta vem som ska drabbas. Plötsligt hjärtstopp kan ske såväl hos elitidrottare som hos äldre människor. Var man drabbas är avgörande och samma sak gäller för hus snabbt man får hjälp. 

Drabbas man av ett plötsligt hjärtstopp och är ensam så har man tyvärr väldigt dåliga odds för överlevnad på sin sida. Drabbas man av detta och det finns folk som kan larma ambulans så har man större chanser. Drabbas man av ett plötsligt hjärtstopp i ett sällskap där någon kan HLR – ja, då har man betydligt bättre möjligheter att överleva. 

Det som sker vid HLR är att de bröstkompressioner som sker – 30 stycken, fem centimeter ner och med ett tempo motsvarande 120/sekund – imiterar hjärtat och att de inblåsningar som äger rum – två stycken a´ en sekund – i sin tur imiterar lungorna. Detta kommer inte att väcka personen, med det kommer att syresätta alla muskler och viktiga organ i kroppen. När sjukvården sedan får göra sitt jobb så kan den initiala HLR vara det som är avgörande. Därför är det viktigt att göra jobbet och att man aldrig ger upp. Hur hopplöst det än må se ut så får man aldrig sluta. Och: det är alltid bättre att göra någonting och göra fel än att inte göra någonting alls. 

Läs mer på hlrutbildning-stockholm.se